Vape-kit tillgodoser i allmänhet tre typer av vaping: mun-till-lunga (MTL), restriktiv direkt-till-lunga, (RDL) och direkt-till-lunga (DTL). Varje stil erbjuder sin egna typ av vaping-upplevelse, och det är viktigt att överväga vad dina mål är innan du gör ett köp.

MTL (mun-till-lunga)

Är en vaping stil som är perfekt om du vill sluta röka och uppnås bäst med påfyllningsbara pod-enheter som efterliknar känslan av att dra i en cigarett, dvs. du drar in ångan i munnen innan du inhalerar den. MTL-enheter har vanligtvis ett snävare drag och producerar en diskret mängd ånga. De använder e-vätskor med hög PG och högresistenta coils från 0,8 ohm till 1,5 ohm med lägre wattal från 10 – 25 W. MTL-vaping ger ett igenkännbart och tillfredsställande sug i halsen och är lämplig för högre nikotinstyrkor.

De flesta av dagens MTL-podsatser är utrustade med ett smart chip och en trycksensor som innehåller en automatisk dragfunktion som aktiverar enheten vid inandning. Tillägget av denna instinktiva funktion avstår från alla typer av knappaktivering eller inställningar, vilket betyder att du helt enkelt andas in på enheten för att aktivera den som du skulle göra med en cigarett. Denna intuitiva funktion är attraktiv för nybörjare eftersom den kan hjälpa till att mildra eventuella kunskaps- eller inlärningsbarriärer och bidra till en till synes enkel övergång till vapingvärlden.

DTL (direkt-till-lunga, sub-ohm vape)

Även känt som sub-ohm vaping, är den totala motsatsen till MTL där användaren inhalerar ångan direkt i lungorna i ett djupt andetag. DTL-vaping använder vanligtvis kraftfulla enheter med större luftflödesöppningar, coils med lägre motstånd i intervallet 0,15ohm till 0,5ohm och höga wattinställningar på 25 – 200W. I kombination med tjockare e-vätskor med hög VG-halt ger DTL-vaping tätare moln och en mycket mjukare vape-upplevelse med praktiskt taget ingen throat hit. Eftersom det är en större volym ånga som inhaleras förknippas DTL-vaping ofta med lägre nikotinstyrkor, eftersom den ökade mängden ånga som inhaleras innehåller mer nikotin per puff.

Direkt-till-lunga vaping är ett fantastiskt sätt att utforska det överflöd av komplexa smaker som vaping har att erbjuda med eller utan nikotin. Det är dock värt att notera att på grund av den stora mängd ånga som produceras är denna typ av vaping kanske inte lämplig i många offentliga situationer, t.ex. arbetsmiljöer eller områden med mycket folk. Du bör överväga om denna förångningsmetod är lämplig för dina livsstilskrav. Det är vanligt att erfarna rökare väljer att använda subohm hemma och ett MTL-podkit när de lämnar hemmet.

Vid sub-ohm vaping är det viktigt att förstå VG:PG förhållanden för att kunna välja passande e-juice med rätt typ av nikotin.

RDL (restriktiv direkt-till-lunga)

Är en lösning som ger det bästa av två världar och som faller mellan de två traditionella vaping-stilarna. Vid RDL inhalerar användaren ångan direkt i lungorna, förbi mun-till-lunga processen, men med en snävare dragning jämfört med direkt-till-lunga stilen. RDL ger en rikare smakfokuserad vape med en mer kontrollerad mängd ångproduktion än den luftiga DTL. RDL-vaping använder vanligtvis pod-enheter utrustade med spolar(coils) med lägre motstånd mellan 0,6 ohm och 0,9 ohm och ger fördelen av flexibilitet eftersom den kan avnjutas med både e-vätskor med hög PG eller hög VG.