expert som använder vape

Vaping är en metod för att andas in och ut ånga som produceras av en elektronisk cigarett eller vaping-enhet. På denna sida kommer du kunna läsa en enkel steg-för-steg-guide om hur man använder vapes men även länkar till flera fördjupande artiklar om hur man använder vapes.

Förutom denna korta guide, så eftersträvar vi att på denna hemsida vara en omfattande resurs för dig som vill lära dig mer om vapes. T ex går vi på andra sidor igenom vilken styrka du borde ha på din e-juice om du är tidigare rökare och vill kunna tillfredsställa ditt nikotinbegär enkelt och effektivt. Vi diskuterar även shortfills och hur du mixar de till rätt nikotinstyrka, och vad skillnaden mellan nikotinsalt och freebase nikotin är, och när du bör använda den ena eller den andra.

Kort vape guide

En kort steg-för-steg-guide om hur man använder vapes.

 1. Välj din vaping-enhet:
  Välj en vaping-enhet som passar dina preferenser. Vanliga typer inkluderar cig-a-likes, vape-pennor, pod-system och box mods. Tänk på faktorer som storlek, form, batteritid och anpassningsalternativ. Klicka här för att läsa mer om vad för olika typer av vapes som finns att tillgå.
 2. Ladda din vape:
  Om din enhet har ett uppladdningsbart batteri ska du se till att det är fulladdat före användning. Följ tillverkarens instruktioner för laddning.
 3. Fyll tanken eller kapseln:
  Om du har en påfyllningsbar enhet öppnar du tanken eller podden och fyller den med din valda e-vätska. Var försiktig så att du inte överfyller eller spiller e-vätska i det centrala luftflödesröret.
 4. Prima coilen (om det behövs):
  Om du använder en ny coil eller pod är det en god idé att förbereda den. Applicera några droppar e-vätska direkt på den exponerade bomullsveken inuti coilen eller podden. Detta hjälper till att förhindra dry hits och förlänger coilens livslängd. Läs mer om hur du underhåller och byter ut vape coils här.
 5. Montera ihop enheten:
  Sätt ihop alla komponenter i din vaping-enhet enligt tillverkarens anvisningar. Detta innebär vanligtvis att tanken eller podden fästs på batteriet.
 6. Slå på din enhet:
  Aktivera din enhet genom att trycka på strömbrytaren (om tillämpligt) det antal gånger som anges i användarhandboken. Vissa enheter har automatiska dragaktiverade system, så du kanske inte behöver en knapp.
 7. Justera inställningarna (om tillämpligt):
  Om din vaping-enhet tillåter variabel watt- eller temperaturkontroll, justera inställningarna till önskad nivå. Nybörjare kanske vill börja med lägre inställningar och gradvis öka dem för att hitta sin perfekta vape-upplevelse.
 8. Andas in:
  Placera munstycket mot läpparna och ta ett långsamt, stadigt andetag. Vissa vapes kräver en lång, långsam dragning, medan andra är mer responsiva för en kortare, direkt till lungan inandning. Experimentera för att hitta det som fungerar bäst för din enhet och dina preferenser. Här kan du läsa mer om de olika vejping stilar, MTL, DTL och RDL.
 9. Andas ut:
  Andas ut ångan försiktigt. Du bör se ett synligt moln av ånga när du andas ut.
 10. Underhåll och rengör din enhet:
  Rengör din enhet regelbundet för att förhindra ansamling av rester. Byt ut coils eller pods efter behov för att bibehålla kvaliteten på din vape. Läs mer om hur du underhåller din vape enhet.
 11. Förvara din vape enhet på ett säkert sätt:
  När du inte använder den ska du förvara den på en sval, torr plats och borta från direkt solljus eller extrema temperaturer.
 12. Var uppmärksam på batterisäkerhet:
  Om du har en enhet med löstagbara batterier ska du använda rekommenderade batterier av hög kvalitet och hantera dem varsamt för att undvika olyckor.
 13. Var ansvarsfull:
  Följ lokala bestämmelser och lagar som rör vaping. Vejpa på anvisade platser och visa hänsyn till din omgivning när du vejpar.

Om du har stött på problem med din vape, kan du utforska de vanliga problemen som kan uppstå och deras lösningar genom att följa denna länk.

Fördjupning och vidare läsning om Vapes

Vill du lära dig mer så har vi även skrivit omfattande artiklar om:

Se menyn för alla artiklar. Det finns mycket att ta sig igenom för den intresserade om vapes.