E-cigaretter finns i många varianter, t.ex. cigarettformade, pennformade och tankformade. Vissa e-cigaretter ser ut som traditionella cigaretter, men andra gör det inte. Det finns huvudsakligen tre typer av e-cigaretter:

  • Cigalikes, ser ut som vanliga cigaretter.
  • eGos, större än cigalikes med påfyllningsbara vätsketankar.
  • Mods, monteras från grundläggande delar eller genom att förändra befintliga produkter.
e-cigarett jämförs mot vanlig cigarett
Jämförelsebild av en vanlig cigarett mot e-cigarett.

E-cigaretter eller vapes säljs även i engångs- eller återanvändbara varianter. De flesta versioner är återanvändbara, men vissa är engångs. Engångs e-cigaretter kastas när vätskan i patronen är slut, medan laddningsbara e-cigaretter kan användas på obestämd tid.

Exempel på några vanliga typer av e-cigaretter eller vapes:

Cigalikes

Cigalikes är utformade för att likna traditionella cigaretter i storlek, form och utseende. De är ofta engångsartiklar och förfyllda med e-vätska. Cigalikes är i allmänhet enkla att använda och är ett populärt val för nybörjare. Men deras batteritid och ångproduktion är vanligtvis begränsad jämfört med mer avancerade enheter.

Vape-pennor

Vape-pennor är cylindriska enheter som är något större än cigalikes. De har längre batteritid och större kapacitet för e-vätska, ofta med en påfyllningsbar tank. Vape-pennor är kända för sin användarvänlighet och bärbarhet. De är lämpliga för både nybörjare och lite mer erfarna vapers.

vape penna
High End Vape-pennor närbild med metallfinish

Pod-system

Podsystem består av ett batteri (uppladdningsbart eller engångs) och utbytbara pods fyllda med e-vätska. Pods är vanligtvis förfyllda med e-juice och kan enkelt snäppas in i enheten. Podsystem finns i två huvudtyper:

  • Öppna podsystem, där användarna kan fylla på pods med valfri e-juice.
  • Slutna podsystem, där förfyllda pods köps från tillverkaren. Podsystem är populära för sin enkelhet och kompakta storlek.
vape pod system med patroner
Vape pod-system och ersättningspatroner fyllda med e-juice eller vätska med salt nikotin, närbild.

Pod-system passar dig som föredrar att vejpa ”mun-till-lunga”. Mer om de olika vejping stilar kan du läsa om här.

Boxmods

Boxmods är större, mer avancerade enheter som erbjuder en högre nivå av anpassning. De har ofta justerbara inställningar för watt, temperaturkontroll och andra parametrar. Box mods kan användas med olika typer av atomizers, inklusive sub-ohm tankar och ombyggbara atomizers (RDAs, RTAs, RDTAs). De gynnas av erfarna vapers som vill finjustera sin vapingupplevelse. Passar dig som gillar direkt-till-lunga metoden eller är ute efter större ångproduktion.

box-mod vape system
Ett exempel på box-mod vape enhet med olika delar

Allt-i-ett-enheter (AIO)

AIO-enheter kombinerar tanken och batteriet i en enda enhet. De är ofta kompakta och användarvänliga, vilket gör dem till ett bra val för nybörjare. Vissa AIO-enheter möjliggör justerbara inställningar, medan andra har ett mer förenklat tillvägagångssätt.

Mekaniska mods

Mekaniska vape system är oreglerade enheter som saknar elektroniska säkerhetsfunktioner. De har en enkel design och direkt effektutgång baserat på batteriets spänning. Mekaniska mods används vanligtvis av erfarna vapers som förstår batterisäkerhet, Ohms lag och andra tekniska aspekter av vaping.

Engångs e-cigaretter

Engångs e-cigaretter är förfyllda, engångsenheter som vanligtvis kasseras efter att e-vätskan är uttömd. De är praktiska för användare som inte vill hantera påfyllning eller laddning. En bra nybörjar vape. Men du bör kolla på de andra alternativen när du har mer erfarenhet för att kunna spara pengar och göra miljön en tjänst samtidigt.

engångs vape

Sammanfattning

Varje typ av e-cigarett har sina egna fördelar och nackdelar, och valet beror på faktorer som personliga preferenser, erfarenhetsnivå och önskade funktioner. Det är viktigt att undersöka och välja en enhet som passar dina behov och anpassar sig till dina vaping-mål.

Hittils finns det inte många bloggare i Sverige som recenserar olika vape produkter för att hjälpa konsumenter. En resurs är ”vapeexperten.se” där det recenseras och utvärderas olika vape-enheter. Allt från engångsvapes till poddsystem och avancerade AIO-kit.

När du väl har bestämt dig för en vape-enhet, är det dags att börja vejpa! En guide om hur man vejpar har vi självklart.