vejping i offentliga miljöer
Visa hänsyn till andra när du vejpar inomhus och i offentliga mijöer.

Precis som alla övriga sociala beteenden, är det viktigt för att säkerställa att du är respektfull och hänsynsfull mot dem omkring dig när du använder din vaping-enhet. Speciellt om du är inomhus eller på offentlig miljö. Här är några riktlinjer att tänka på:

Be om tillstånd: Fråga om lov innan du börjar vejpa inomhus, eller hos någon bil, eller på en offentlig eller privat plats. Alla är inte bekväma med vejping, och vissa platser kan ha strikta förbud mot vapes.

Respektera förbudszoner: Observera skyltar och policyer om att inte vejpa på offentliga platser, t.ex. restauranger, teatrar, skolor och sjukhus. Respektera alltid anvisade områden med e-cigarettförbud.

Var uppmärksam på andra: Tänk på människorna i din omgivning när du röker. Undvik att röka i närheten av barn, gravida kvinnor eller personer som kan ha andningsbesvär. Andrahandsångor kan påverka andra, så var uppmärksam på din omgivning.

Visa diskretion: Om du befinner dig i en situation där vaping är tillåtet, försök att vara diskret. Håll ångan borta från människors ansikten och minimera störande moln.

Kassera avfall på rätt sätt: Släng använda patroner, flaskor med e-juice och annat vapingrelaterat skräp i lämpliga behållare. Skräpa inte ner och håll miljön ren.

Undvik kedjevaping: Kedjevaping (att ta flera puffar i snabb följd) kan skapa stora moln och vara irriterande för andra. Ta pauser då och då så att ångan kan upplösas.

Utbilda andra: Om någon har frågor eller missuppfattningar om vaping, var öppen för att ge korrekt information och delta i en respektfull konversation. Att utbilda andra kan bidra till att minska missförstånd.

Stäng av enheter när de inte används: Stäng av din enhet när du inte använder den aktivt för att förhindra oavsiktlig aktivering och oönskad ångproduktion.

Var ansvarsfull med alkohol: Effekterna av alkohol kan försämra ditt omdöme. Om du dricker bör du vara extra försiktig med ditt vapingbeteende för att undvika att oavsiktligt bryta mot etikettreglerna.

Håll enheterna säkra: Förvara dina vaping-enheter och e-vätskor utom räckhåll för barn och husdjur. Oavsiktlig exponering för nikotin eller e-vätskor kan vara skadligt.

Följ reglerna för flygresor: När du flyger ska du följa flygbolagets regler för e-cigaretter och e-vätskor. De flesta flygbolag kräver att du packar dina enheter och vätskor i handbagaget och inte använder dem under flygresan.

Var förberedd: Ta med extra batterier, coils och e-vätska när du är bortrest så att du inte stör andra genom att be om att få låna deras.

Mer om vilka lagar & regler som gäller i Sverige för vapes och e-cigaretter kan du läsa om på denna länk.