konstruktion e-cigarett

En e-cigarett, även känd som en vape, fungerar genom att förånga en flytande lösning, ofta kallad e-juice, e-vätska eller vapejuice, och låta användaren inhalera den resulterande ångan. Artikeln går igenom sammanställd fakta om hur e-cigaretter och vapes fungerar:

Batteri: Enheten drivs av ett uppladdningsbart batteri som ger den energi som behövs för vapingprocessen.

coils för vape enheter
Coils till vape maskiner

Förångarspole(coil): Förångarspolen är ett värmeelement som består av en motståndstråd, vanligtvis lindad runt en veke av bomull eller annat absorberande material. När batteriet aktiveras värms spolen snabbt upp. Kallas även för coil på engelska, men ordet används vanligtvis också i Sverige.

E-vätskebehållare (tank eller patron): E-vätskebehållaren innehåller e-juicen. Det kan vara en påfyllningsbar tank eller en engångspatron. Behållaren innehåller e-vätskan, som vanligtvis består av en blandning av propylenglykol (PG), vegetabiliskt glycerin (VG), smakämnen och ibland nikotin. Patron för vape-enheter kallas på engelska för ”pod”, men som med coils, används även det ordet i Sverige.

Vickning: Veken, som vanligtvis är gjord av bomull, absorberar e-vätskan från behållaren och för den i kontakt med den uppvärmda spolen.

Uppvärmningsprocess: När användaren aktiverar enheten (vanligtvis genom att trycka på en knapp eller genom att inhalera) skickar batteriet ström till spolen. Spolens motstånd gör att den värms upp snabbt. När spolen värms upp förångas den e-vätska som absorberats av veken.

Förångning: Värmen från spolen gör att e-juicen förångas och förvandlas till ånga. Ångan innehåller smakämnen och eventuellt nikotin från e-juicen.

Inandning: Användaren andas in ångan genom munstycket. Ångan andas in i lungorna, på samma sätt som när man röker en traditionell cigarett.

Utandning: Vid utandning släpper användaren ut ett synligt moln av ånga, som försvinner snabbare än traditionell cigarettrök.

Smak och nikotintillförsel: Användaren upplever smaken och, om det finns, nikotinet i ångan. Nikotinet absorberas genom andningsorganen och går in i blodomloppet, vilket ger en liknande känsla som rökning.

Det är viktigt att notera att det finns olika typer av e-cigaretter, allt från enkla engångsmodeller till mer avancerade enheter med justerbara inställningar. Men den grundläggande principen att värma upp e-vätska för att skapa ånga är densamma, men detaljerna i komponenterna och funktionerna kan variera kraftigt mellan olika typer och märken av vaping-enheter.

Här kan du läsa en artikel som ger en omfattande sammanfattning av olika typer av e-cigaretter och vapes för dig som vill fördjupa din kunskap.