En shortfill juice, är en typ av e-vätska som används i vape-enheter. Den är vanligtvis utformad för att innehålla nikotin men kommer inte färdigblandad med nikotin. Istället säljs den i flaskor med större volym, exempelvis 60 ml eller 120 ml, och fylls delvis, vilket lämnar ett visst utrymme i flaskan. Det utrymmer används för blanda in nikotinsalt eller freebase nikotin vätska.

Anledningen till denna ”short-fill”-metod är att man vill följa regler och restriktioner för försäljning av nikotininnehållande e-vätskor i vissa regioner, särskilt i Europeiska unionen (EU). Dessa bestämmelser begränsar ofta den maximala mängden nikotinkoncentration och volym som får säljas i en enda flaska e-juice. Med shortfill e-vätskor kan användaren tillsätta den mängd nikotin i e-vätskan som han eller hon föredrar.

Hur man mixar en short-fill

  • Köp en flaska shortfill e-juice, som är nikotinfri men kommer i en större flaska med extra utrymme.
  • Köp nikotinshots eller nikotinboosters, som är små flaskor med högkoncentrerad nikotinvätska. Läs mer om skillnaderna mellan nikotinsalt shot och vanlig freebase nikotin.
  • Öppna den kortfyllda flaskan med e-vätska och tillsätt önskad mängd nikotinshots.
  • Skaka flaskan väl för att säkerställa att nikotinet är jämnt fördelat i hela e-vätskan.
  • Fyll vape-tanken eller podden med den nu nikotinhaltiga e-vätskan och använd den som vanligt.

Få rätt nikotinnivå i en shortfill?

För att få rätt nikotinnivå i en shortfill juice krävs några enkla beräkningar och en tydlig förståelse för dina nikotinpreferenser. Här är stegen som hjälper dig att uppnå önskad nikotinstyrka:

Bestäm din önskade nikotinstyrka

Först måste du bestämma vilken nikotinstyrka du vill ha i din e-vätska. Nikotinstyrkan mäts vanligtvis i milligram per milliliter (mg/ml). Vanliga nikotinstyrkor varierar från 0 mg/ml (nikotinfri) till 3 mg/ml, 6 mg/ml, 12 mg/ml och ibland högre.

Kontrollera nikotinkoncentrationen i nikotinshot

Kontrollera sedan nikotinkoncentrationen i de nikotinshots som du planerar att använda. Nikotinshots finns vanligtvis i olika koncentrationer, t.ex. 18 mg/ml eller 20 mg/ml.

Nikotinshot kalkylator

Använd följande formel för att beräkna hur många nikotinshots du behöver för att uppnå din önskade nikotinstyrka:

formula för beräkning av mängd nikotinshot i shortfill

(önskad nikotinstyrka ÷ nikotinkoncentrationen i nikotinshotet) × storleken på den kortfyllda flaskan = mängd nikotinshot som ska tillsättas

Om du t.ex. har en 60 ml shortfill-flaska och vill uppnå en nikotinstyrka på 3 mg/ml med hjälp av 18 mg/ml nikotinshots:

(3 mg/ml ÷ 18 mg/ml) × 60 ml = 10ml utav 18mg/ml nikotinshot behövs

Du skulle alltså behöva tillsätta 10ml utav 18 mg/ml nikotinshot i din 60 ml shortfill-flaska.

Nedan finner du även en kalkylator för att enkelt beräkna den mängd nikotinshot du behöver tillsätta.

Två kolumner
Vertikalt
Horisontellt
Shortfill kalkylator
Resultat
Namn Totalt
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Betalningsmetod: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

Blanda och skaka ordentligt

När du har bestämt vilken mängd nikotinshot som behövs öppnar du shortfill-flaskan och tillsätter försiktigt den beräknade mängden nikotinshot. Se till att flaskan är ordentligt försluten och skaka den sedan kraftigt i några minuter för att säkerställa korrekt blandning. Detta säkerställer att nikotinet fördelas jämnt i hela e-vätskan.

Låt den dra (valfritt)

Vissa vapers väljer att låta sina e-vätskor dra i några dagar för att låta smakerna smälta samman och mogna. Det är valfritt, men det kan förbättra smaken på din e-juice.

Märka och datera

Det är en bra idé att märka flaskan med nikotinstyrka, datum för blandning och eventuella smakdetaljer om du blandar olika shortfill e-juice.

Kom ihåg att hantera nikotin med försiktighet, använd skyddshandskar om det behövs och undvik hudkontakt eller förtäring. Var noggrann i dina beräkningar för att säkerställa att du uppnår önskad nikotinstyrka på ett säkert och korrekt sätt. Om du är osäker på processen är det en bra idé att söka vägledning från en kunnig vape-butik eller erfarna vapers.