olika e-juice förpackning

Om du precis har köpt ditt första vape-kit (eller är på väg att göra det!) och nu vill köpa den bästa e-juicen till ditt kit, kan det kännas lite skrämmande och överväldigande.

Det finns en hel del terminologi att lära sig och hundratals smaker att välja mellan, så var börjar man? Vi har sammanställt en guide till e-vätskor och svarat på några av de vanligaste frågorna för att reda ut några saker.

Vad innehåller E-juice?

E-juice (eller e-vätska) består oftast av tre (ibland fyra) ingredienser. Propylenglykol (förkortas PG), vegetabiliskt glycerin (VG), smakämnen och – om du väljer det – nikotin. Varje ingrediens spelar en viktig roll i din vapingupplevelse.

  • PG är en luktfri vätska som är där för att bära smaken, den ger dig också en ”throat hit”-känsla som du förväntar dig från konventionella cigaretter. Eftersom det är en tunnare konsistens än VG är det också lättare att förånga. Det används även bland annat i glass och livsmedelsförstärkare för samma syfte – att leverera maximal smak.
  • VG är en tjock, söt vätska som används för att underlätta förångning, den är också mjukare vid inandning. VG används i en mängd olika saker från bakverk till tvålar och tandkräm.

Smaken varierar massivt och det finns ett stort utbud av smakkombinationer du kan prova, från olika fruktsmaker till tobakssmaker eller mentol, eller en mix. Smakerna är till för att ge dig en trevlig vaping-upplevelse.

Den sista ingrediensen är nikotin, den beroendeframkallande ingrediensen som du hittar i cigaretter. Du kan få e-vätska utan nikotin om du bara vill njuta av att röka, men i allmänhet föredrar personer som övergår från rökning till vaping att ha lite nikotin i vätskan. Nikotinstyrkan på flaskan anger hur mycket nikotin du får i dig per 1 ml juice. Sedanmera är det så att det finns två olika typer av nikotin, det finns nikotinsalt (nic-salt) och så kallade freebase nikotin (nic-shot). Skillnaderna emellan nikotinsalt och freebase nikotin kan du läsa mer om.

Vilken nikotinstyrka bör jag välja för min e-juice?

När det gäller att välja nikotinstyrka, kommer det verkligen ner till hur mycket du brukade röka.

infographic som visar passande nikotinstyrka till olika tidigare rökare
  • Sociala rökare (som röker en eller två gånger i veckan) bör gå för ett lågt nikotinalternativ som 3 mg, detta är ofta det sista steget för människor som har slutat röka och inte behöver mycket av en träff längre. Du kan också få 0mg juice om du helt enkelt njuta av känslan av vaping men inte längre har ett begär att mätta.
  • För en lättrökare, någon som röker mindre än tio cigaretter om dagen, skulle vi rekommendera en styrka på 6 mg. Denna styrka anses fortfarande vara på den nedre delen av skalan och passar människor som tycker om att vejpa men fortfarande kräver lite av en nic buzz.
  • En genomsnittlig rökare som röker upp till ett paket om dagen bör gå för en 12mg e vätska, en idealisk plats att börja eftersom det hjälper dig att migrera och ersätta från den mängd du skulle få från vanliga cigaretter.
  • Slutligen, för de tunga rökare (mer än ett paket om dagen) bör du gå för den maximala styrkan på 18 mg eller till och med 24. Detta är för personer med en allvarlig vana som behöver en hög dos för att få ordentlig tillfredsställelse från vaping.

Det är verkligen viktigt att få rätt nikotinstyrka så när du använder din vape för att hjälpa dig att sluta, kommer du att få tillräckligt med nikotin för att mätta suget samtidigt som du inte överdriver det och tycker att effekten är för stark. Förutom nikotinstyrka bör du även fundera på vilken typ av nikotin du vill använda till din vape.

Välja E-juice smak

Att välja en e-vätskesmak handlar om personliga preferenser eftersom det finns hundratals e-vätskesmaker och varumärken att välja mellan. Historiskt sett har rökare börjat med en tobaks- eller mentol e-juice om de slutat röka cigaretter, så smaken och känslan är mer bekant, men fler och fler börjar med en fruktig eller dessertliknande smak istället. Nyckeln till att sluta röka är att hitta något du verkligen gillar och föredrar framför den vanliga smaken av cigaretter. När du är mer erfaren kan du komma på dina egna recept och blanda ett par juicer tillsammans för att skapa dina egna kombinationer.

Det finns många prisvärda alternativ i 10 ml-flaskor så att du kan prova ett gäng hemma. När du har hittat dina favoriter kan du köpa dem i en short fill (en större flaska med 0 mg nikotin som du blandar med en nikotinshot för att skapa din önskade styrka) för att spara pengar.

Välja rätt förhållande mellan PG/VG

Som tidigare nämnt tjänar PG till att bära smak och VG är det som producerar moln. Vilket förhållande du vill ha kommer ner till två saker:

  • Den upplevelse du vill ha och vape-kitet du använder. Om du är ute efter en känsla som kan jämföras med rökning med en starkare throat-hit, mer smak och mindre ånga vill du gå efter något som en 50:50-blandning. Den typ av vape som detta går bäst med är ett standardkit med en coil på 1 ohm eller större.
  • Om du är mer intresserad av att producera stora moln, en mildare throat-hit och inte är så upptagen med stark smak, vill du ha en e-juice med högre VG innehåll. Gå efter något som 70:30 (VG:PG) och högre (80:20 är också populärt men du kan gå hela vägen upp till 100%VG). Eftersom VG är tjockare och därför svårare att förånga, behöver du en mer kraftfull vape. Här är så kallade sub ohm vaping att föredra: spolarna som används i sådana vape-kit har ett ohm-motstånd på mindre än 1 och kan producera mer kraft och moln.

För mer information om sub-ohm vape, läs vår kompletta Sub-Ohm guide.

Hur e-vätska bryts ner

E-vätska är en aerosol, inte ånga och när den används på rätt sätt bryts den helt enkelt ner till vatten (ångan du andas ut) och CO2 (som du ändå normalt andas ut vid mänsklig andningsfunktion). Beroende på vilken inställning du använder din vape på kan ångan vara ganska sval eller lite varm men den känns aldrig upphettad som rök från en cigarett skulle göra.

Kan e-juice bli gammal eller härskna?

När du har öppnat en flaska e-juice kan luft komma in i den och börja oxidera den. Denna process är dock mycket långsam och om du inte förvarar din juice under lång tid (över ett år) bör den hålla sig. Färgen kan mörkna något och smaken kan bli lite sötare, men det är vanligtvis juicer med högre nikotinhalt som bryts ned snabbare och förlorar lite av sin styrka, vilket innebär att du inte kommer att få lika mycket av en hit från den. För att förlänga hållbarheten och hålla de fräscha ska du förvara e-vätskor borta från värme och ljus. Om e-juicen är i din vape och du inte har använt den på ett tag kan du märka lite av en färgförändring där också. Anledningen till detta är att fibrerna i din coil lättare absorberar mindre partiklar, medan de mörkare partiklarna blir kvar så din tank kan se lite mörkare ut med tiden.

Välja rätt vape-kit till rätt e-juice

illustrativ infographic som visar passande VG PG förhållande till olika vapes

Mängden VG dikterar styrkan på den vape du behöver. Om du är nybörjare kan du börja med ett 50:50 VG:PG-förhållande tillsammans med ett startkit för pod eller vape-penna. De är enkla att använda och när du väl har fått lite erfarenhet kan du prova några olika kombinationer för att se vad som fungerar bäst för dig. Om du behöver en högre nikotinnivå, vill du också välja ett enklare kit så att du inte får för mycket av en träff på en gång. Om du efter lite erfarenhet föredrar en mildare throat-hit och är mer för att fylla rummet med ånga, bör du ta en titt på ett sub ohm vape-kit som fungerar med en högre VG-vätska. Eftersom VG är en tjockare vätska än PG behöver du en kraftfullare vape för att få de moln du är ute efter.